Vi har fat i filen... i det mindste
ForsideOrigamiIndustriel DesignMessa di GloriaPMUV 

 


mail.dk

 

Messa di Gloria

Messa di Gloria er en messe komponeret af Puccini i Lucca i 1880. Puccinis fulde navn er Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (22. december, 1858 – 29. november, 1924). En messe er et klassisk stykke musik bestående af fem satser (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei) med en fast sangtekst. På samme måde har en symfoni altid fire satser, hvoraf nummer to er den "langsomme sats", og en koncert for soloinstrument og orkester har altid tre satser.

 

Puccini skrev Messa di Gloria i en alder af 18 år, som "eksamensprojekt" fra Institute Musicale i Lucca. Samtidigt var værket en hyldest til Puccinis familie, der gennem fire generationer havde haft noget med kirkemusik at gøre i hjembyen Lucca.

 

Ifølge wikipedia hedder den blot Messa og er "wrongly known as Messa di Gloria...". Ikke desto mindre ER den kendt som Messa di Gloria, hvor navnet kommer af den meget flotte gloria-sats.

 

Ifølge Mosco Carner kaldte Puccini selv værket for Messa a 4 voci con orchestra. Mosco Carner har skrevet teksten til cover'et til min Messa-di-Gloria-cd. Carner skriver desuden, at han mistænker Puccini for at have skrevet Agnus Dei-satsen i anden sammenhæng og brugt den i Messa di Gloria, for at blive hurtigere færdig med messen. Senere genbrugte Puccini satsen i sin opera Manon Lescaut fra 1893. På samme måde genbrugte Prokofiev satsen gavotte fra sin en af sine symfonier i balletten Romeo & Julie.

 

I 1994 var jeg selv med til at synge Messa di Gloria i Tivolis koncertsal. Der var samlet et kæmpekor af - vidst nok - syv gymnasiekor til at synge værket sammen med Sjællands Symfoniorkester under ledelse af den amerikanske dirigent Dorian Wilson (født 1964). han var elev af Leonard Berstein og har vundet et hav af priser.

 

Jeg mener at kunne huske, at Dorian Wilson under prøverne fortalte, at det var en anden komponist end Puccini, der havde komponeret Agnus Dei og at vedkommende havde fået inspiration fra en prostitueret som nynnede en lille melodi. Det er en langt bedre historie end den Mosco Carner kommer med. Jeg ved ikke om nogen af dem har ret, men jeg synes at den sidste sats skiller sig ud fra de andre, så hvem ved? Gør du? Så skriv til mig på le-snabela-lemail-dot-dk og fortæl mig den rigtige historie, eller bare en anden god historie.


Links:
Naperville Chorus om Messa di Gloria:
http://www.napervillechorus.org/messadigloria.html

Om Dorian Wilson:
http://www.philharmonia.spb.ru/olimp/wilsona.html
http://www.musicalolympus.spb.ru/eng/musolymp/fest2005_part_wil.html

 

Messa di Gloria

 

Forside  |  Top  |